Halep, martoră la o poveste inspirațională: Cazul arată că și Simona poate să aibă viitor în tenis
Se va împlini, în curând, un an, de când Simona Halep (31 de ani) a fost văzută ultima dată pe terenul de tenis, în timpul unui meci. Se întâmpla pe data de 29 august 2022, în turul I de la US Open: 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur.
Pentru românii care au urmărit, cu sufletul la gură, desfășurarea cazului de dopaj în care e implicată „Simo“, senzația e că a trecut o eternitate de atunci. Și, într-adevăr, vorbim despre o absență îndelungată, ajunsă deja la 338 de zile. Dacă ne uităm însă la ce înseamnă sportul de performanță, astfel de cazuri nu sunt puține. Și îmbucurător e că o pauză lungă de la activitatea competițională nu înseamnă neapărat o cădere ireversibilă în abis. Chiar tenisul ne oferă acum o poveste de succes cu o jucătoarea care a suferit mult mai mult, comparativ cu Halep.
Cuvântul cheie: Răbdare. Plus tărie mentală

Marți seară, la Washington, s-a jucat un meci emoționant, în turul I: Jennifer Brady – Anhelina Kalinina, scor 6-2, 6-1. Iar asta pentru că partida a marcat revenirea lui Brady în circuitul WTA după 731 de zile! Americanca jucase ultima dată într-un turneu WTA pe data de 18 august 2021, la Cincinnati. Atunci, a abandonat în setul doi al duelului cu Ostapenko. În acel moment, sportiva născută la Harrisburg ocupa locul 13 în lume, după ce jucase finala de la Australian Open, în ianuarie. Din păcate pentru Brady, acel sezon de vis s-a transformat în coșmar! Accidentarea de la meciul cu Ostapenko a fost atât de gravă, încât a ținut-o pe tușă, timp de doi ani!
Dintr-o jucătoare de Top 20 mondial, Brady a alunecat până pe locul 1.056 WTA! A putut lua racheta în mâna, în cadrul unui turneu ITF mai întâi, abia pe 18 iulie 2023: 6-2, 6-3 cu Okamura (267 WTA) în Granby (Canada). Chiar dacă a urmat un eșec, în meciul următor, Brady s-a simțit suficient de pregătită, astfel încât să revină la o întrecere WTA, la Washington. Iar victoria ei cu Anhelina Kalinina a făcut înconjurul lumii, povestea americancei fiind cu adevărat impresionantă.
„Sunt foarte fericită pentru felul în care m-am întors și am reușit să-mi gestionez emoțiile pe teren. Tenisul e o parte importantă din viața mea și sper să fie așa, mulți ani de acum înainte. Ca să revin după accidentare, a fost nevoie de răbdare. Multă răbdare! Și de tărie mentală“, a explicat Brady pentru Washington Post.

Clijsters a câștigat trei Grand Slam-uri!
Exemplul oferit acum de Jennifer Brady poate fi unul încurajator și pentru Simona Halep. Chiar dacă unii specialiști sunt sceptici că „Simo“ va mai fi capabilă să atingă un nivel înalt – unii chiar pun la îndoială revenirea ei în circuit, dacă va primi o suspendare de lungă durată! – poveștile din tenis ne arată că nimic nu e imposibil. Iată alte cazuri fericite din lumea „sportului-alb“, de-a lungul anilor:
*Andre Agassi – În 1997, pe când avea 27 de ani, americanul a trăit un an groaznic: rezultatele sale au devenit din ce în ce mai slabe, a ieșit din Top 100 mondial, a testat pozitiv pentru consum de droguri și a divorțat și de soția sa de atunci, actrița Brooke Shields. Practic, cariera lui Agassi la nivel înalt părea a fi încheiată. Americanul n-a depus însă armele, a luat-o de jos, de la nivelul unor turnee mici și, în mod incredibil, a revenit în Top 10 mondial în 1998! Ulterior, a bifat și cel mai bun sezon pe care l-a avut în circuitul ATP în 1999, câștigând atât French Open, cât și US Open. Până la retragerea din activitate, Agassi a cucerit titlurile și la Australian Open 2000, 2001 și 2003.
*Monica Seles – În aprilie 1993, pe când avea 20 de ani și era deja pe val, Monica a fost atacată pe teren, în timpul turneului de la Hamburg, și înjunghiată în spate de un dement! Chiar dacă s-a recuperat fizic după doar două luni, trauma emoțională a lăsat urme adânci. Și a ținut-o în afara tenisului până în august 1995! Când a fost capabilă să joace din nou, Seles a cucerit Australian Open 1996, dar și bronzul olimpic pentru SUA în 2000.

*Thomas Muster – În 1989, la 22 de ani, austriacul a fost implicat într-un accident rutier, iar ligamentele genunchiului său au fost atât de afectate, încât mulți au spus că Muster nu va mai juca tenis. Mai ales că, într-o primă fază după operație, Thomas a ajuns într-un scaun cu rotile! Austriacul a depășit însă toate așteptările și a revenit în turnee, chiar în septembrie 1989! Ulterior, Muster a devenit un jucător de temut pe zgură și a câștigat French Open în 1995.
*Kim Clijsters – Pe când avea doar 23 de ani, a stat departe de tenis, între 2007 și 2009, perioadă în care s-a măritat și a făcut și un copil. La două luni după revenirea în circuit, a câștigat US Open 2009, devenind prima jucătoare cu copil, dar și prima sportivă care a reușit o astfel de performanță, după ce a prins tabloul grație unui wild-card oferit de organizatori. Povestea de succes a lui Clijsters nu s-a încheiat însă aici. Belgianca avea să mai cucerească două trofee majore (US Open 2010 și Australian Open 2011) și să atingă și locul 1 mondial, în februarie 2011.
Semn rău: generația +30 de ani ține pasul cu greu cu puștoaicele din noul val
E clar că, în acest moment, nimeni nu poate intui cum se va derula cariera Simonei Halep în tenis. Ceea ce știm e că „Simo“ a atins un nivel extraordinar tocmai pentru că a fost o luptătoare. Iar această calitate poate fi crucială, în perspectiva revenirii ei pe teren. Pe de altă parte, ne confruntăm și cu o altă realitate incontesabilă: jucătoarele din generația +30 ani, din care face parte și Halep, rezistă tot mai greu la vârf. Pentru că vin din spate niște sportive foarte tinere, cu un joc solid. Ultima jucătoare experimentată, aflată în cădere liberă, e cehoaica Pliskova (31 de ani). Cândva o forță în circuit și o rivală tradițională pentru Halep – s-au întâlnit de 12 ori, Simona având 8-4 la meciurile directe – Karolina Pliskova tocmai a fost învinsă în turul I de l Washington: 1-6, 6-0, 3-6 cu Hailey Baptiste (SUA, 21 de ani, 204 WTA). Odată cu acest eșec, Pliskova a ajuns la șapte înfrângeri în ultimele opt partide.
