Halep, zdruncinată înaintea audierilor de la TAS: Simona, inconștientă sau cu un mare as în mânecă? ANALIZĂ
Pe cât de greu a trecut timpul până la verdictul Sport Resolutions, prima instanță care a judecat cazul Halep, pe atât de scurtă a fost parcă așteptarea până la startul audierilor după apelul depus de constănțeanca de 32 de ani.
Ce-i drept, vorbim despre o diferență mare între cele două momente. Pentru că suspendarea provizorie a lui „Simo“ pentru dopaj a fost anunțată în octombrie 2022, iar Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, a transformat-o într-una de 4 ani abia în septembrie 2023. Așadar, a fost nevoie de 11 luni ca să avem o decizie concretă. De aceea, toată lumea e mulțumită acum, în condițiile în care audierile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) au fost programate pentru 7-9 februarie. După „doar“ cinci luni de așteptare. Cu o precizare importantă: știm când va fi audiată Simona, dar nu și când va veni hotărârea TAS, cea finală în acest caz de dopaj. Ea poate fi anunțată după câteva zile sau câteva luni.
Cert e că, în așteptarea audierilor de la TAS, semnalele primite de „Simo“ și avocații ei sunt mixte. Cazul rusoaicei Kamila Valieva (17 ani) o pune pe gânduri pe sportiva noastră!
O poveste cusută cu ață albă
Lumea sportului a auzit de Kamila Valieva cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing în 2022. La vremea respectivă, patinatoarea de doar 15 ani a fost depistată cu trimetazidină, interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA) din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.
De la bun început, apărarea lui Valieva a fost construită pe varianta „contaminării“. Exact la fel ca în dosarul de dopaj în care e implicată Simona Halep. Rusoaica a susținut că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Avocații au explicat că bunicul Kamilei, care urma un tratament cu trimetazidină, o ducea zilnic la antrenamente. Și, din greșeală, medicamentele sale au fost luate, la un moment dat, de patinatoarea din Rusia.
Numai când citești această explicație, realizezi că povestea a fost cusută cu ață albă. Iar acum, la finalul unor audieri care au început în septembrie 2023, TAS a concluzionat că Valieva „n-a fost în măsură să stabilească“, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat „intenţionat“. De aici, și suspendarea drastică a rusoaicei: 4 ani!
Se socotește că sancțiunea a început să „curgă“ de pe 25 decembrie 2021, de când a testat pozitiv Valieva, în timpul campionatului Rusiei de la Sankt Petersburg. Toate rezultatele Kamilei, înregistrate după această dată, inclusiv cele de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing în 2022, sunt anulate. La JO 2022, Valieva câștigase medalia de aur cu echipa Rusiei, dar festivitatea de premiere n-a avut loc, fiindcă deja se aflase de scandalul de dopaj. Acum, medaliile de aur vor ajunge la echipa Statelor Unite, clasată pe 2 după concursul de la Beijing. Și restul podiumului olimpic a suferit modificări: Japonia, câștigătoarea bronzului în 2022, a urcat pe 2, iar Canada, care ratase podiumul, va primi medaliile de bronz.
E cam „groasă“ pentru Simona
Decizia dată de TAS, în cazul Valieva, o pune serios pe gânduri pe Simona Halep. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Pentru că și apărarea ei se bazează pe varianta „contaminării“. În cazul ei, s-a spus că suplimentul cu colagen, recomandat de Academia Mouratoglou, a conținut urme de Roxadustat, substanță interzisă pentru care românca a primit deja o suspendare de 4 ani.
Această apărare a fost respinsă o dată, după analiza experților de la Sport Resolutions. Tribunalul independent de la Londra a concluzionat că și dacă suplimentul folosit de Halep a fost contaminat cu Roxadustat, acesta nu explică valorile mari din testele ei de urină. Ceea ce înseamnă că a existat o a doua sursă de Roxadustat la care a apelat sportiva din România.
În ciuda eșecului înregistrat la Sport Resolutions, Halep a anunțat deja că va merge la TAS tot cu o apărare construită pe varianta „contaminării“.„Sunt două lucruri: contaminarea, cred că e un argument foarte puternic pentru mine, iar al doilea, probele de sânge. Am făcut multe analize şi toate au fost negative. Aşa că n-au găsit niciodată nimic în neregulă în sângele meu. Deci, cu aceste două chestiuni sunt încrezătoare să merg şi să contest decizia la TAS“, a afirmat „Simo“ pentru Euronews în decembrie 2023.
Din păcate, Halep lasă impresia că se „joacă“ serios cu focul, insistând pe varianta „contaminării“, respinsă deja de Sport Resolutions cu argumente științifice. Ce-i drept, există o speranță, nu doar pentru Halep, dar și pentru fanii ei din România. Ea se leagă de faptul că, la TAS, avocații Simonei pot veni cu probe suplimentare, care au lipsit în fața celor de la Sport Resolutions. Aceste probe noi, dacă vor exista, pot dovedi că varianta „contaminării“ stă în picioare pentru testul pozitiv al lui Halep.
Aceste declarații întăresc ideea că Halep își poate reduce suspendarea, dar cu condiția de a reuși la TAS ce n-a putut să facă la Sport Resolutions: să dovedească varianta „contaminării“.
TAS a înjumătățit recent o pedeapsă
Dacă acest caz Valieva e îngrijorător pentru Halep, în schimb, altul, chiar din tenis, e îmbucurător pentru sportiva noastră. Pentru că, recent, TAS a înjumătățit o suspendare de 4 ani dictată chiar în tenis.
Dacă se va întâmpla așa și vor exista probe noi, unele solide de această dată, atunci constănțeanca poate spera la reducerea drastică a suspendării de 4 ani. Pentru că o probă contaminată nu înseamnă dopaj. După cum a explicat șeful Agenției Americane Antidoping (USADA) într-un material prezentat de Adevărul în august 2023.
„Contaminarea nu e dopaj! Ne confruntăm cu o altă problemă acum. Și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate... Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi <<sursă nevinovată>>. La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul. <<Contaminare conjuncturală>> e problema noastră acum. Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă“, a spus Travis Tygart (52 de ani).
Tribunalul de la Lausanne a redus de la patru la doi ani suspendarea jucătoarei franceze Sherazad Reix, impusă pentru trucare de meciuri. Reix, 34 ani, fostă număr 204 WTA, a fost suspendată iniţial patru ani pentru trucare de meciuri, în februarie 2023. TAS a acceptat parţial recursul jucătoarei din Hexagon, anunțând că Reix poate reveni în competiții pe 31 ianuarie 2025. Din păcate pentru Reix, decizia TAS a venit cam târziu, în condițiile în care ea și-a anunțat deja retragerea din activitate.
În schimb, Halep a spus că va reveni în circuitul WTA, dacă TAS va micșora drastic sancțiunea actuală. Tot „Simo“ a recunoscut că, în cazul în care decizia Sport Resolutions va rămâne în vigoare, își va anunța finalul carierei.
6 octombrie 2026 e data la care va expira suspendarea Simonei Halep, dictată de tribunalul Sport Resolutions de la Londra.