Zelenski avertizează că Rusia a penetrat politica americană. Invitație pentru Trump să vină în Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat într-un interviu că influența rusă a străpuns sistemul politic american și a respins ideea, susținută de aliații lui Donald Trump, că Ucraina ar putea pune capăt rapid războiului doar făcând concesii teritoriale masive, scrie Politico.
Dar Zelenski a declarat marți că l-a îndemnat în privat pe Trump, prin intermediari, să vină în vizită în Ucraina și că Trump și-a exprimat interesul, dar nu s-a angajat încă în acest sens. Zelenski a spus că are deschidere să asculte propunerile lui Trump în legătură cu războiul, deși a precizat că este foarte sceptic în privința lor.
„Dacă înțelegerea este că renunțăm la teritoriile noastre și aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”, a spus el într-un interviu acordat ziarelor deținute de Axel Springer, între care și POLITICO.
„Am nevoie de argumente foarte puternice. Nu am nevoie de o idee fantastică, am nevoie de o idee reală, pentru că viețile oamenilor sunt în joc.”
Un acord care s-ar rezuma la a ceda teritorii președintelui rus Vladimir Putin în schimbul încetării ostilităților, a spus Zelenski, ar deschide calea pentru mai multe războaie de cucerire rusești în viitor. O pace negociată, a spus el, ar trebui să nu-i lase pe despotului rus „niciun spațiu să-și ducă la îndeplinire planurile”.
În interviu, Zelenski a oscilat uneori între a-și exprima nerăbdarea față de aliații occidentali care nu au oferit ajutor militar la timp- el a criticat Germania cel mai explicit - și a admite că Ucraina este sub presiune considerabilă pentru a arăta noi progrese în război. Interviul a fost realizat în engleză și ucraineană.
Trump a fost un sceptic consecvent față de efortul de război și un critic al lui Zelenski și a spus recent că va încuraja Rusia să acționeze cu impunitate împotriva membrilor alianței NATO care nu cheltuiesc consistent pentru apărare. Președintele SUA, Joe Biden, l-a atacat pe Trump în campanie ca fiind o amenințare la adresa stabilității mondiale.
Atitudinea lui Zelenski față de Trump reprezintă cel mai recent efort al unui lider mondial important de a-și calibra abordarea față de fostul președinte american, în prezent candidatul potențial al Partidului Republican la alegerile din 2024. Deși nu este de acord cu Trump cu privire la război, Zelenski a vorbit cu respect despre Trump ca despre un lider cu care este dornic să clădească un parteneriat constructiv.
Aceste comentarii vin la o zi după ce David Cameron, secretarul de externe britanic și fostul prim-ministru al Marii Britanii, s-a întâlnit cu Trump la proprietatea acestuia din Florida, parțial pentru a pleda cauza sprijinirii Ucrainei, în ciuda faptului că l-a denunțat în trecut pe Trump ca fiind un bigot.
Soarta Ucrainei s-ar putea să atârne în balanță după alegerile din SUA. Și în timp ce un pachet masiv de ajutor lâncezește în Camera Reprezentanților controlată de republicani, Zelenski a prezis că Putin va demola orașe ucrainene și va măcelări sute de mii de oameni dacă armata rusă iese învingătoare în acest război.
În ultimele săptămâni, doi parlamentari republicani care susțin sprijinirea Ucrainei – Mike Turner (Ohio) și Mike McCaul (Texas) – au declarat că propaganda pro-rusă s-a infiltrat în gândirea unor membri ai Congresului.
Întrebat despre această afirmație, Zelenski a spus că subestimează problema influenței Rusiei în democrații precum Statele Unite.
„Au lobby-urile lor peste tot: în Statele Unite, în țările UE, în Marea Britanie, în America Latină, în Africa. Când vorbim despre Congres, observați cum lucrează ei cu societatea din Statele Unite?”, a spus el.
Rusia, a continuat liderul ucrainean , a reușit să distorsioneze „câmpul informațional al lumii”. Fără să dea nume, Zelenski a susținut că cetățeni americani fac efectiv munca Rusiei în mass-media americană.
„Ei își pompează narațiunile prin mass-media. Aceștia nu sunt cetățeni ruși sau născuți în Rusia. Sunt reprezentanți ai anumitor grupuri media, cetățeni ai Statelor Unite. Ei sunt cei din mass-media cu mesajele corespunzătoare, uneori foarte pro-Rusia.”
Totuși, Zelenski a spus că se așteaptă ca o nouă tranșă de ajutor american să sosească în cele din urmă în Ucraina. Întrebat dacă este optimist cu privire la această perspectivă, președintele ucrainean a răspuns: „Da, desigur. Trebuie sa fiu."
ÎTotodată, Zelenski a admis că încercarea de contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei de anul trecut „nu a fost atât de reușită” și a promis că următoarea încercare de a riposta împotriva Rusiei va arăta mai multe progrese. Fără a detalia, el a dat de înțeles că Ucraina a fost sabotată din interior în ultima sa ofensivă, menționând că „rușii știau unde vom ataca” și promițând „istoria va spune” cum au știut.
Următoarea contraofensivă ucraineană, a spus Zelenski, „trebuie să ne dea niște rezultate”.
Dar ar fi o greșeală gravă, a insistat Zelenski, ca aliații Ucrainei să se retragă din angajamentul lor față de efortul de război.
Liderul ucrainean și-a exprimat îngrijorarea că gândirea irațională și fanteziile delirante de pace ar putea determina alți aliați occidentali să facă greșeli politice și diplomatice dăunătoare. Zelenski -ia vizat în mod repetat pe politicienii germani, inclusiv vocile din cadrul Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz, pentru că au refuzat rachetele TAURUS pentru Ucraina și au visat la un război „înghețat” care să pună capăt ostilităților fără a stopa capacitatea Rusiei de a se pregăti pentru un alt război în viitor.
Un conflict înghețat este ca o pauză, ca într-un film”, a spus el. „Numai că nu este un film, este realitate. Este doar o pauză, dar este o pauză pentru Putin”.
Scholz, a spus el, a refuzat să furnizeze rachete TAURUS Ucrainei din motive care nu au sens strategic. Cancelarul german, „mi-a transmis mesaje spunându-mi că nu poate să-și lipsească țara fără o armă atât de puternică”. Această fel de a gândi, a explicat Zelenski, pare să provină din teama de puterea Rusiei în calitate de țară cu arme nucleare: Germania, a spus el, se agață de ideea că a avea o rachetă specială o va ajuta în cazul unui război la scară largă cu Rusia. .
„Dar nu cred că asta va putea salva lumea de amenințarea nucleară a Rusiei. Orice rachete, fie ele TAURUS, ATACMS, F-16 nu vor proteja pe nimeni de lovituri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear, Doamne ferește”.
Deși Trump și aliații săi din Congres sunt văzuți ca principalul obstacol în calea noului ajutor american, Zelenski a dezvăluit că a făcut un efort persistent pentru a ajunge la Trump.
În timp ce mulți lideri mondiali elaborează strategii pentru a trata cu Trump, el și Zelenski au avut o relație deosebit de tensionată de-a lungul timpului, începând cu încercarea lui Trump, în 2019, de a-l determina pe președintele ucrainean să anunțe o investigație asupra membrilor familiei Biden pentru că fac afaceri în Ucraina - o schemă care a declanșat procedura pentru demiterea lui Trump.
De câteva luni, Zelenski i-a lansat lui Trump o invitație publică de a veni în Ucraina și de a-și realiza promisiunea că ar putea ajuta la încheierea războiului. În interviu, Zelenski a dezvăluit că curtarea lui Trump a fost și mai perseverentă în privat.
„Am transmis mesajele și contextul prin oamenii corespunzători”, a spus el. „Am spus că ne-am dori ca Donald Trump să vină în Ucraina, să vadă totul cu ochii lui și să tragă propriile concluzii. În orice caz, sunt gata să-l întâlnesc și să discutăm despre această problemă.”
Zelenski a spus că Trump și-a exprimat interesul de a accepta invitația, dar nu a stabilit o dată.