Politică

Război în Ucraina. Steagul ucrainean, arborat la granița dintre Donețk și Harkov. Putin anunță mobilizare parțială

13 martie
371
1milion

Este a 210-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Steagul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov. Peste 2.100 de copii ar fi fost duși ilegal în Rusia, afirmă Vereșciuk.

UPDATE 09.33 Povestea regiunii din Rusia unde Putin este prezentat ca Ginghis Han: „Voluntarii” împinși în război de sărăcie

Locuitorii din Tuva, una dintre cele mai izolate regiuni ale Federației Ruse, încearcă să iasă din sărăcie cu riscul de a muri într-un război care nu e al lor.

Tuva este una dintre cele mai izolate regiuni ale Federației Ruse. Accesul spre Kîzîl, capitala sa, se poate face pe un singur drum sau cu avionul. Cu toate acestea, Republica Tuva, situată la granița cu Mongolia, numără cele mai multe decese de soldați la 100.000 de locuitori dintre subiectele federale ale Rusiei. În timp ce mulți locuitori de aici consideră serviciul militar contractual drept cea mai bună speranță pentru a scăpa de sărăcie, șamanii și liderii budiști sunt asaltați cu solicitări pentru ritualuri de susceptibile să aducă protecție. Pe de altă parte, activiștii anti-război depun eforturi pentru a-i scoate pe tinerii soldați de pe linia frontului, scrie pentru Meduza jurnalistul Vladimir Sevrinovski.

Republica Tuva a aderat la Uniunea Sovietică în 1944, iar după destrămarea ei, în 1991, a rămas în cadrul Rusiei. Este una dintre cele mai izolate subiecte federale ale Rusiei, fiind ocolită chiar și de trenuri în pofida inaugurării cu pompă, în 2011, în prezența lui Vladimir Putin, a unei gări în Kîzîl. Spre deosebire de alte subiecte federale, procentajul rușilor este mic aici, de numai 15%. Numărul rușilor a început să scadă odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și continuă să se diminueze. De altfel, referindu-se la Rusia, localnicii spun că „este dincolo de (Munții, n. red.) Sayan”.

În afară de izolare, Tuva se confruntă cu o rată mare a criminalității. În 2020, de exemplu, s-au constatat 29,2 infracțiuni la 100.000 de locuitori, în timp ce media pe întreaga Rusie a fost de 4,7. De asemenea, Tuva are cel mai ridicat prag al sărăciei în Rusia, de 34,1%. 6,8% din cei circa 320.000 de locuitori ai Republicii Tuva trăiesc în sărăcie lucie. Venitul lunar mediu pe cap de locuitor este, potrivit Rosstat, de 20.041 de ruble (circa 333 de euro), penultimul loc din cele 85 de subiecte federale ale Rusiei, în fața Ingușetiei.

UPDATE 09.30 Putin anunță mobilizarea parțială

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie.

El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

În modul obișnuit de a întoarce realitatea, liderul de la Kremlin a vorbit despre șantajul Occidentului cu arme nucleare la adresa Rusiei.

„Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru. Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie. Nu putem permitem astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“

Putin a vorbit despre referendumurile pe care le organizează separatiștii ruși din Donețk și Lugansk. Discursul liderului de la Kremlin pare să fie, în același timp, și un exercițiu de imagine, într-un moment în care pierde teren pe scena internațională. Cu atât mai mult cu cât astăzi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York, Joe Biden, președintele Statelor Unite, ar urma să prezintă probe conform cărora Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite.

UPDATE 06:25 Ucraina continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de marți seară, că armata ucraineană continuă să avanseze și să recucerească teritorii ocupate de ruși. De asemenea continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă.

”Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate - oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor”, a declarat Zelenski.

Olaf Scholz afirmă că Putin trebuie să recunoască că nu poate câștiga războiul cu Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în timpul Adunării Generale a ONU, că Putin va renunța la ambițiile sale imperiale care riscă să distrugă atât Ucraina cât și Rusia doar dacă recunoaște că nu poate câștiga războiul.

"De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei", a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU, potrivit Agerpres.

"Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?", a întrebat Scholz.

"Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim".

UPDATE 05:50 Trupele rusești "par a fi în corzi" în Ucraina, afirmă un oficial american

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a declarat marți că trupele rusești "par să fie în corzi" în Ucraina. Acesta afirmă că acțiunile conducerii de la Moscova reprezintă o mișcare disperată, inclusiv susținerea unor referendumuri în regiunile ucrainene cucerite.

UPDATE 05:00 Steagul ucrainean a fost arborat la granița dintre Donețk și Harkov

Steagul Ucrainei a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, precizează Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din Donețk, potrivit Hotnews.

„Steagul ucrainean a fost arborat pe semnul de intrare instalat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov!

Mulțumită forțelor noastre armate, această secțiune a autostrăzii Kiev-Harkov-Dovjanski este liberă de ocupanți, dar extrem de periculoasă, fiindcă e literalmente plină de resturi mortale”, a transmis Kirilenko pe rețelele de socializare.

UPDATE 03:00 Invadarea Ucrainei este o întoarcere la epoca imperialismelor, afirmă Macron

"Asistăm din 24 februarie a acestui an la o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea", a subliniat preşedintele Macron. "Cine este astăzi hegemonică, dacă nu Rusia?", s-a întrebat şeful statului francez.

"Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă", a afirmat în continuare Emmanuel Macron.

Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii. Drept urmare, multe ţări din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, refuză să condamne Moscova, potrivit Agerpres.

Lynne Tracy este alegerea lui Biden pentru postul de ambasador la Moscova

Preşedintele american Joe Biden a ales-o pe diplomata Lynne Tracy ca viitoare ambasadoare în Rusia, pe fondul unor tensiuni diplomatice extreme în relaţia bilaterală, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe de marţi, transmite Agerpres.

Lynne Tracy este în prezent ambasadoarea SUA în Armenia, iar anterior a fost consilier principal pe problematica rusească în cadrul Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Departamentului de Stat.

Senatul urmează să confirme numirea acestei diplomate de carieră, vorbitoare de limbă rusă, care a activat între 2014 şi 2017 ca adjunct al şefului de misiune la ambasada din Moscova. Lynne Tracy a făcut, de asemenea, mai multe posturi în Asia Centrală.

UPDATE 01:00 Discursul lui Putin a fost amânat pentru miercuri dimineață

Mai multe surse au afirmat că Putin se va adresa poporului rus, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, miercuri dimineață. Conform Forbes Rusia, discursul ar urma să fie difuzat „când se trezește orientul îndepărtat” al țării. Jurnalistul Dmitri Smirnov a precizat că adresarea președintelui rus va avea loc la ora 8:00 dimineața.

UPDATE 00:00 Peste 2.100 de copii din Ucraina ar fi fost duși ilegal în Rusia, afirmă Vereșciuk

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a declarat marți că peste 2.100 de copii ucraineni ar fi fost duși ilegal în Rusia, de la începutul războiului.

„Ceea ce știm din surse de informații, vorbim despre 2.161 de copii. Asta este ceea ce știm până la 1 septembrie. Aceștia sunt copii lipsiți de îngrijirea părintească. Dintre ei am repatriat 55”, a declarat Irina Vereșciuk.

Rușii au încercat să distrugă barajul lacului Peceneg, din Harkov

Rușii au lansat 7 rachete și 20 de lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean încercând fără succes să distrugă barajul lacului de acumulare Peceneg, aflat în regiunea Harkov.

„În ultimele zile, armata rusă a lansat și continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra barajului lacului de acumulare Peceneg. Există o amenințare de distrugere de către inamic a barajului hidrocentralei Peceneg. O situație de urgență este posibilă ca urmare a inundațiilor catastrofale ale teritoriilor din aval”, a anunțat Oleksandr Husarov, șeful comunității locale din Harkov.




Politică

Război în Ucraina. Steagul ucrainean, arborat la granița dintre Donețk și Harkov. Putin anunță mobilizare parțială

13 martie
371
1milion

Este a 210-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Steagul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov. Peste 2.100 de copii ar fi fost duși ilegal în Rusia, afirmă Vereșciuk.

UPDATE 09.33 Povestea regiunii din Rusia unde Putin este prezentat ca Ginghis Han: „Voluntarii” împinși în război de sărăcie

Locuitorii din Tuva, una dintre cele mai izolate regiuni ale Federației Ruse, încearcă să iasă din sărăcie cu riscul de a muri într-un război care nu e al lor.

Tuva este una dintre cele mai izolate regiuni ale Federației Ruse. Accesul spre Kîzîl, capitala sa, se poate face pe un singur drum sau cu avionul. Cu toate acestea, Republica Tuva, situată la granița cu Mongolia, numără cele mai multe decese de soldați la 100.000 de locuitori dintre subiectele federale ale Rusiei. În timp ce mulți locuitori de aici consideră serviciul militar contractual drept cea mai bună speranță pentru a scăpa de sărăcie, șamanii și liderii budiști sunt asaltați cu solicitări pentru ritualuri de susceptibile să aducă protecție. Pe de altă parte, activiștii anti-război depun eforturi pentru a-i scoate pe tinerii soldați de pe linia frontului, scrie pentru Meduza jurnalistul Vladimir Sevrinovski.

Republica Tuva a aderat la Uniunea Sovietică în 1944, iar după destrămarea ei, în 1991, a rămas în cadrul Rusiei. Este una dintre cele mai izolate subiecte federale ale Rusiei, fiind ocolită chiar și de trenuri în pofida inaugurării cu pompă, în 2011, în prezența lui Vladimir Putin, a unei gări în Kîzîl. Spre deosebire de alte subiecte federale, procentajul rușilor este mic aici, de numai 15%. Numărul rușilor a început să scadă odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și continuă să se diminueze. De altfel, referindu-se la Rusia, localnicii spun că „este dincolo de (Munții, n. red.) Sayan”.

În afară de izolare, Tuva se confruntă cu o rată mare a criminalității. În 2020, de exemplu, s-au constatat 29,2 infracțiuni la 100.000 de locuitori, în timp ce media pe întreaga Rusie a fost de 4,7. De asemenea, Tuva are cel mai ridicat prag al sărăciei în Rusia, de 34,1%. 6,8% din cei circa 320.000 de locuitori ai Republicii Tuva trăiesc în sărăcie lucie. Venitul lunar mediu pe cap de locuitor este, potrivit Rosstat, de 20.041 de ruble (circa 333 de euro), penultimul loc din cele 85 de subiecte federale ale Rusiei, în fața Ingușetiei.

UPDATE 09.30 Putin anunță mobilizarea parțială

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie.

El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

În modul obișnuit de a întoarce realitatea, liderul de la Kremlin a vorbit despre șantajul Occidentului cu arme nucleare la adresa Rusiei.

„Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru. Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie. Nu putem permitem astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“

Putin a vorbit despre referendumurile pe care le organizează separatiștii ruși din Donețk și Lugansk. Discursul liderului de la Kremlin pare să fie, în același timp, și un exercițiu de imagine, într-un moment în care pierde teren pe scena internațională. Cu atât mai mult cu cât astăzi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York, Joe Biden, președintele Statelor Unite, ar urma să prezintă probe conform cărora Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite.

UPDATE 06:25 Ucraina continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de marți seară, că armata ucraineană continuă să avanseze și să recucerească teritorii ocupate de ruși. De asemenea continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă.

”Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate - oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor”, a declarat Zelenski.

Olaf Scholz afirmă că Putin trebuie să recunoască că nu poate câștiga războiul cu Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în timpul Adunării Generale a ONU, că Putin va renunța la ambițiile sale imperiale care riscă să distrugă atât Ucraina cât și Rusia doar dacă recunoaște că nu poate câștiga războiul.

"De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei", a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU, potrivit Agerpres.

"Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?", a întrebat Scholz.

"Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim".

UPDATE 05:50 Trupele rusești "par a fi în corzi" în Ucraina, afirmă un oficial american

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a declarat marți că trupele rusești "par să fie în corzi" în Ucraina. Acesta afirmă că acțiunile conducerii de la Moscova reprezintă o mișcare disperată, inclusiv susținerea unor referendumuri în regiunile ucrainene cucerite.

UPDATE 05:00 Steagul ucrainean a fost arborat la granița dintre Donețk și Harkov

Steagul Ucrainei a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, precizează Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din Donețk, potrivit Hotnews.

„Steagul ucrainean a fost arborat pe semnul de intrare instalat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov!

Mulțumită forțelor noastre armate, această secțiune a autostrăzii Kiev-Harkov-Dovjanski este liberă de ocupanți, dar extrem de periculoasă, fiindcă e literalmente plină de resturi mortale”, a transmis Kirilenko pe rețelele de socializare.

UPDATE 03:00 Invadarea Ucrainei este o întoarcere la epoca imperialismelor, afirmă Macron

"Asistăm din 24 februarie a acestui an la o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea", a subliniat preşedintele Macron. "Cine este astăzi hegemonică, dacă nu Rusia?", s-a întrebat şeful statului francez.

"Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă", a afirmat în continuare Emmanuel Macron.

Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii. Drept urmare, multe ţări din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, refuză să condamne Moscova, potrivit Agerpres.

Lynne Tracy este alegerea lui Biden pentru postul de ambasador la Moscova

Preşedintele american Joe Biden a ales-o pe diplomata Lynne Tracy ca viitoare ambasadoare în Rusia, pe fondul unor tensiuni diplomatice extreme în relaţia bilaterală, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe de marţi, transmite Agerpres.

Lynne Tracy este în prezent ambasadoarea SUA în Armenia, iar anterior a fost consilier principal pe problematica rusească în cadrul Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Departamentului de Stat.

Senatul urmează să confirme numirea acestei diplomate de carieră, vorbitoare de limbă rusă, care a activat între 2014 şi 2017 ca adjunct al şefului de misiune la ambasada din Moscova. Lynne Tracy a făcut, de asemenea, mai multe posturi în Asia Centrală.

UPDATE 01:00 Discursul lui Putin a fost amânat pentru miercuri dimineață

Mai multe surse au afirmat că Putin se va adresa poporului rus, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, miercuri dimineață. Conform Forbes Rusia, discursul ar urma să fie difuzat „când se trezește orientul îndepărtat” al țării. Jurnalistul Dmitri Smirnov a precizat că adresarea președintelui rus va avea loc la ora 8:00 dimineața.

UPDATE 00:00 Peste 2.100 de copii din Ucraina ar fi fost duși ilegal în Rusia, afirmă Vereșciuk

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a declarat marți că peste 2.100 de copii ucraineni ar fi fost duși ilegal în Rusia, de la începutul războiului.

„Ceea ce știm din surse de informații, vorbim despre 2.161 de copii. Asta este ceea ce știm până la 1 septembrie. Aceștia sunt copii lipsiți de îngrijirea părintească. Dintre ei am repatriat 55”, a declarat Irina Vereșciuk.

Rușii au încercat să distrugă barajul lacului Peceneg, din Harkov

Rușii au lansat 7 rachete și 20 de lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean încercând fără succes să distrugă barajul lacului de acumulare Peceneg, aflat în regiunea Harkov.

„În ultimele zile, armata rusă a lansat și continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra barajului lacului de acumulare Peceneg. Există o amenințare de distrugere de către inamic a barajului hidrocentralei Peceneg. O situație de urgență este posibilă ca urmare a inundațiilor catastrofale ale teritoriilor din aval”, a anunțat Oleksandr Husarov, șeful comunității locale din Harkov.

👉 Recomandăm
Toate știrile